El Hijyeni
02 Mart 2019


El Hijyenini çok önemlidir.
Ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak gündemdeki yerini alabilir.Oldukça az önemsedigimiz bu konu dış ülkelerde çocuk yuvalarında egitim vererek başlar ve bir çok 
devlet ve özel sektörlerde her yaşa ve kişiye egitimle devam eder.
Bu konunun ülkemizde saglık sektöründe ve gıda sektöründe nekadar önemli oldugunu 
hepimiz biliyoruz.Fakat yinede hatırlatmak ve vurgulamak istedik.

Ellerimizdeki mikroorganizma sayısı 3,9x 104 ile 4,6x104  degişir.

El Hijyeninin Önemi

Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma  vardır.
Vucudumuzdaki yayılımları  oranı Elde %40,Koltuk altı %15-25,Bel altı %30-39 dur.


Mikroorganizmalar bizlere bulaşır.Hastalık yaparlar. 
Bakteriler,mayalar,küfler,mantarlar uygun ortam bulduklarında çogalarak zaralı hale gelirler.


Ellerimizle her seye dokunarak,kontamine oluruz.Hatta bizde başkalarını kontamine ederiz.
Yani mikropları yayarız ve başkasındanda alırız.


Ellerimizde bulunan mikroplarıda her yerimize farkında olmadan bulaştırırız.
Kaşınmak,göz ve agız,bıyık,burun,kulak ellemek yeterlidir.


Kendi sağlıgımızı ve başkalarının saglıklarınıda tehlikeye sokarız.           
Solunum yolu,soguk algınlıgı,bronşit,grip,kolera,diyare,verem vs.hastalıklar bulaşıcıdır.


El yıkanmasıdaki sıklık saglıgımız için önemlidir.Hastalıkları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur.Elle dokundugumuz eşyalar ve gereçlerde kontamine olur ve kontamine ederler.

Dokundugumuz her yüzeyde,hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır.
Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı  daima ellerimizi yıkamalıyız.

Eldeki mikrobların tespiti için test yöntemleri ve hazır kitler bulunur.

Ellerimizi Nezamam Yıkamalıyız ?

  • Her tuvalete gidişten sonra


Nasıl El Yıkamalıyız.?

Sıvı Sabun veya Dezenfektanlı sıvı sabun ile Ilık ve akan su altında iyice ıslatılarak
Sabunun iyice yayılması saglanarak En az 15-20 saniye süresince
Ellerimizin üstü,altı,parmak araları,tırnak altları,avuç içi,dirsek hizaları iyice ovuşturulur.


Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanır.
Kagıt havlu ile veya şahsi havlu ile iyice kurulanır.Kurutma varsa iyice kurutulur.
Musluk kapatılarak ,kagıt havluda kutusuna atılır.


Saglık ve Gıda işinde çalışanlar ayrıca alkollü el dezenfektanı kullanmalıdır.

El Yıkamanın Çeşitleri...

Sosyal el yıkama 
Bu yıkama ile geçici mikroorganizma florası uzaklaştırılır.En az 15 sn dir.

Hijyenik el yıkama  
Antimikrobiyal sabunlar ile kendiliginden kuruyan alkol bazlı antiseptikler kullanılır.
En az 10-15 sn dir.


Cerrahi el yıkama   
Antimikrobiyal sabunlar ve alkol bazlı antiseptiklerle yapılır.
Geçici flora öldürülür,uzaklaştırılır.Bu yakamada dezenfektanlarda kullanılır.
Tırnaklar fırçalanır,Dirseklere kadar el yıkanır.3-5 dak.dır.

El Yıkama Sırasında Atlanılan Bölgeler
En çok Unutulan Bölgeler 
Kırmızı Daha Az Unutulan bölgeler ise Mor 

El Yıkama Bilgi ve İstatistikler

El yıkama alışkanlıkları…... kadınlarda %52 erkeklerde %48

Yaşa göre el yıkama alışkanlıkları 
%22   gençler,  %38    35-54 yaşındakiler
% 38   55  yaşının üzerindekiler.

Çok kalabalık yerlerde,uygun olmıyan zamanlarda,tuvaleti olmıyan yerlerde, 
sabunsuz  tuvaletlerde el yıkanma alışkanlıkları yok  olmaktadır.


El yıkama sabun ile etkili,dezenfektanlı sabunla daha etkili,en son alkol ile uygulama yapıldıgında daha etkili oldugu ispatlanmıştır.

Bir kullanımlık eldivenleri tekrar yıkayıp kullanmayınız.

El yıkama çok önemli oldugu kadar,çevremizinde temiz olması gerekmektedir.
Bu sebebten ayak ile gelecek kontaminasyonunda  önlenmesi gerekmektedir.
Hijyenik Paspas Kullanınız. )


Hapşırma ile 4500-1 milyon,öksürme ile 3500,konuşma ile 500-1000 partikül 
ve buna bağlı olarak mikroplar havaya yayılır.

Elimizdeki Mikroorganizma Sayısı

Ellerimizdeki mikroorganizma sayısı 3,9x 104 ile 4,6x10 degişir.
Deride kalıcı olan mikroorganizmalar inatla kolonizasyon yaparlar.
Üst tabakada bulunurlar.Deride daha alt tabakalarında %10-20 yerleşmiş 
mikroorganizmalar bulunur.Derimizin temizligi bu sebebten dahada önem kazanır.

El Hijyenini çok önemlidir.
Ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak gündemdeki yerini alabilir.Oldukça az önemsedigimiz bu konu dış ülkelerde çocuk yuvalarında egitim vererek başlar ve bir çok 
devlet ve özel sektörlerde her yaşa ve kişiye egitimle devam eder.
Bu konunun ülkemizde saglık sektöründe ve gıda sektöründe nekadar önemli oldugunu 
hepimiz biliyoruz.Fakat yinede hatırlatmak ve vurgulamak istedik.

Ellerimizdeki mikroorganizma sayısı 3,9x 104 ile 4,6x104  degişir.

El Hijyeninin Önemi

Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma  vardır.
Vucudumuzdaki yayılımları  oranı Elde %40,Koltuk altı %15-25,Bel altı %30-39 dur.


Mikroorganizmalar bizlere bulaşır.Hastalık yaparlar. 
Bakteriler,mayalar,küfler,mantarlar uygun ortam bulduklarında çogalarak zaralı hale gelirler.


Ellerimizle her seye dokunarak,kontamine oluruz.Hatta bizde başkalarını kontamine ederiz.
Yani mikropları yayarız ve başkasındanda alırız.


Ellerimizde bulunan mikroplarıda her yerimize farkında olmadan bulaştırırız.
Kaşınmak,göz ve agız,bıyık,burun,kulak ellemek yeterlidir.


Kendi sağlıgımızı ve başkalarının saglıklarınıda tehlikeye sokarız.           
Solunum yolu,soguk algınlıgı,bronşit,grip,kolera,diyare,verem vs.hastalıklar bulaşıcıdır.


El yıkanmasıdaki sıklık saglıgımız için önemlidir.Hastalıkları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur.Elle dokundugumuz eşyalar ve gereçlerde kontamine olur ve kontamine ederler.

Dokundugumuz her yüzeyde,hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır.
Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı  daima ellerimizi yıkamalıyız.

Eldeki mikrobların tespiti için test yöntemleri ve hazır kitler bulunur.

Ellerimizi Nezamam Yıkamalıyız ?

  • Her tuvalete gidişten sonra


Nasıl El Yıkamalıyız.?

Sıvı Sabun veya Dezenfektanlı sıvı sabun ile Ilık ve akan su altında iyice ıslatılarak
Sabunun iyice yayılması saglanarak En az 15-20 saniye süresince
Ellerimizin üstü,altı,parmak araları,tırnak altları,avuç içi,dirsek hizaları iyice ovuşturulur.


Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanır.
Kagıt havlu ile veya şahsi havlu ile iyice kurulanır.Kurutma varsa iyice kurutulur.
Musluk kapatılarak ,kagıt havluda kutusuna atılır.


Saglık ve Gıda işinde çalışanlar ayrıca alkollü el dezenfektanı kullanmalıdır.

El Yıkamanın Çeşitleri...

Sosyal el yıkama 
Bu yıkama ile geçici mikroorganizma florası uzaklaştırılır.En az 15 sn dir.

Hijyenik el yıkama  
Antimikrobiyal sabunlar ile kendiliginden kuruyan alkol bazlı antiseptikler kullanılır.
En az 10-15 sn dir.


Cerrahi el yıkama   
Antimikrobiyal sabunlar ve alkol bazlı antiseptiklerle yapılır.
Geçici flora öldürülür,uzaklaştırılır.Bu yakamada dezenfektanlarda kullanılır.
Tırnaklar fırçalanır,Dirseklere kadar el yıkanır.3-5 dak.dır.

El Yıkama Sırasında Atlanılan Bölgeler
En çok Unutulan Bölgeler 
Kırmızı Daha Az Unutulan bölgeler ise Mor 

El Yıkama Bilgi ve İstatistikler

El yıkama alışkanlıkları…... kadınlarda %52 erkeklerde %48

Yaşa göre el yıkama alışkanlıkları 
%22   gençler,  %38    35-54 yaşındakiler
% 38   55  yaşının üzerindekiler.

Çok kalabalık yerlerde,uygun olmıyan zamanlarda,tuvaleti olmıyan yerlerde, 
sabunsuz  tuvaletlerde el yıkanma alışkanlıkları yok  olmaktadır.


El yıkama sabun ile etkili,dezenfektanlı sabunla daha etkili,en son alkol ile uygulama yapıldıgında daha etkili oldugu ispatlanmıştır.

Bir kullanımlık eldivenleri tekrar yıkayıp kullanmayınız.

El yıkama çok önemli oldugu kadar,çevremizinde temiz olması gerekmektedir.
Bu sebebten ayak ile gelecek kontaminasyonunda  önlenmesi gerekmektedir.
Hijyenik Paspas Kullanınız. )


Hapşırma ile 4500-1 milyon,öksürme ile 3500,konuşma ile 500-1000 partikül 
ve buna bağlı olarak mikroplar havaya yayılır.

Elimizdeki Mikroorganizma Sayısı

Ellerimizdeki mikroorganizma sayısı 3,9x 104 ile 4,6x10 degişir.
Deride kalıcı olan mikroorganizmalar inatla kolonizasyon yaparlar.
Üst tabakada bulunurlar.Deride daha alt tabakalarında %10-20 yerleşmiş 
mikroorganizmalar bulunur.Derimizin temizligi bu sebebten dahada önem kazanır.

El Hijyenini çok önemlidir.
Ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak gündemdeki yerini alabilir.Oldukça az önemsedigimiz bu konu dış ülkelerde çocuk yuvalarında egitim vererek başlar ve bir çok 
devlet ve özel sektörlerde her yaşa ve kişiye egitimle devam eder.
Bu konunun ülkemizde saglık sektöründe ve gıda sektöründe nekadar önemli oldugunu 
hepimiz biliyoruz.Fakat yinede hatırlatmak ve vurgulamak istedik.

Ellerimizdeki mikroorganizma sayısı 3,9x 104 ile 4,6x104  degişir.

El Hijyeninin Önemi

Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma  vardır.
Vucudumuzdaki yayılımları  oranı Elde %40,Koltuk altı %15-25,Bel altı %30-39 dur.


Mikroorganizmalar bizlere bulaşır.Hastalık yaparlar. 
Bakteriler,mayalar,küfler,mantarlar uygun ortam bulduklarında çogalarak zaralı hale gelirler.


Ellerimizle her seye dokunarak,kontamine oluruz.Hatta bizde başkalarını kontamine ederiz.
Yani mikropları yayarız ve başkasındanda alırız.


Ellerimizde bulunan mikroplarıda her yerimize farkında olmadan bulaştırırız.
Kaşınmak,göz ve agız,bıyık,burun,kulak ellemek yeterlidir.


Kendi sağlıgımızı ve başkalarının saglıklarınıda tehlikeye sokarız.           
Solunum yolu,soguk algınlıgı,bronşit,grip,kolera,diyare,verem vs.hastalıklar bulaşıcıdır.


El yıkanmasıdaki sıklık saglıgımız için önemlidir.Hastalıkları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur.Elle dokundugumuz eşyalar ve gereçlerde kontamine olur ve kontamine ederler.

Dokundugumuz her yüzeyde,hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır.
Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı  daima ellerimizi yıkamalıyız.

Eldeki mikrobların tespiti için test yöntemleri ve hazır kitler bulunur.

Ellerimizi Nezamam Yıkamalıyız ?

  • Her tuvalete gidişten sonra


Nasıl El Yıkamalıyız.?

Sıvı Sabun veya Dezenfektanlı sıvı sabun ile Ilık ve akan su altında iyice ıslatılarak
Sabunun iyice yayılması saglanarak En az 15-20 saniye süresince
Ellerimizin üstü,altı,parmak araları,tırnak altları,avuç içi,dirsek hizaları iyice ovuşturulur.


Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanır.
Kagıt havlu ile veya şahsi havlu ile iyice kurulanır.Kurutma varsa iyice kurutulur.
Musluk kapatılarak ,kagıt havluda kutusuna atılır.


Saglık ve Gıda işinde çalışanlar ayrıca alkollü el dezenfektanı kullanmalıdır.

El Yıkamanın Çeşitleri...

Sosyal el yıkama 
Bu yıkama ile geçici mikroorganizma florası uzaklaştırılır.En az 15 sn dir.

Hijyenik el yıkama  
Antimikrobiyal sabunlar ile kendiliginden kuruyan alkol bazlı antiseptikler kullanılır.
En az 10-15 sn dir.


Cerrahi el yıkama   
Antimikrobiyal sabunlar ve alkol bazlı antiseptiklerle yapılır.
Geçici flora öldürülür,uzaklaştırılır.Bu yakamada dezenfektanlarda kullanılır.
Tırnaklar fırçalanır,Dirseklere kadar el yıkanır.3-5 dak.dır.

El Yıkama Sırasında Atlanılan Bölgeler
En çok Unutulan Bölgeler 
Kırmızı Daha Az Unutulan bölgeler ise Mor 

El Yıkama Bilgi ve İstatistikler

El yıkama alışkanlıkları…... kadınlarda %52 erkeklerde %48

Yaşa göre el yıkama alışkanlıkları 
%22   gençler,  %38    35-54 yaşındakiler
% 38   55  yaşının üzerindekiler.

Çok kalabalık yerlerde,uygun olmıyan zamanlarda,tuvaleti olmıyan yerlerde, 
sabunsuz  tuvaletlerde el yıkanma alışkanlıkları yok  olmaktadır.


El yıkama sabun ile etkili,dezenfektanlı sabunla daha etkili,en son alkol ile uygulama yapıldıgında daha etkili oldugu ispatlanmıştır.

Bir kullanımlık eldivenleri tekrar yıkayıp kullanmayınız.

El yıkama çok önemli oldugu kadar,çevremizinde temiz olması gerekmektedir.
Bu sebebten ayak ile gelecek kontaminasyonunda  önlenmesi gerekmektedir.
Hijyenik Paspas Kullanınız. )


Hapşırma ile 4500-1 milyon,öksürme ile 3500,konuşma ile 500-1000 partikül 
ve buna bağlı olarak mikroplar havaya yayılır.

Elimizdeki Mikroorganizma Sayısı

Ellerimizdeki mikroorganizma sayısı 3,9x 104 ile 4,6x10 degişir.
Deride kalıcı olan mikroorganizmalar inatla kolonizasyon yaparlar.
Üst tabakada bulunurlar.Deride daha alt tabakalarında %10-20 yerleşmiş 
mikroorganizmalar bulunur.Derimizin temizligi bu sebebten dahada önem kazanır.

El Hijyenini çok önemlidir.
Ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak gündemdeki yerini alabilir.Oldukça az önemsedigimiz bu konu dış ülkelerde çocuk yuvalarında egitim vererek başlar ve bir çok 
devlet ve özel sektörlerde her yaşa ve kişiye egitimle devam eder.
Bu konunun ülkemizde saglık sektöründe ve gıda sektöründe nekadar önemli oldugunu 
hepimiz biliyoruz.Fakat yinede hatırlatmak ve vurgulamak istedik.

Ellerimizdeki mikroorganizma sayısı 3,9x 104 ile 4,6x104  degişir.

El Hijyeninin Önemi

Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma  vardır.
Vucudumuzdaki yayılımları  oranı Elde %40,Koltuk altı %15-25,Bel altı %30-39 dur.


Mikroorganizmalar bizlere bulaşır.Hastalık yaparlar. 
Bakteriler,mayalar,küfler,mantarlar uygun ortam bulduklarında çogalarak zaralı hale gelirler.


Ellerimizle her seye dokunarak,kontamine oluruz.Hatta bizde başkalarını kontamine ederiz.
Yani mikropları yayarız ve başkasındanda alırız.


Ellerimizde bulunan mikroplarıda her yerimize farkında olmadan bulaştırırız.
Kaşınmak,göz ve agız,bıyık,burun,kulak ellemek yeterlidir.


Kendi sağlıgımızı ve başkalarının saglıklarınıda tehlikeye sokarız.           
Solunum yolu,soguk algınlıgı,bronşit,grip,kolera,diyare,verem vs.hastalıklar bulaşıcıdır.


El yıkanmasıdaki sıklık saglıgımız için önemlidir.Hastalıkları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur.Elle dokundugumuz eşyalar ve gereçlerde kontamine olur ve kontamine ederler.

Dokundugumuz her yüzeyde,hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır.
Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı  daima ellerimizi yıkamalıyız.

Eldeki mikrobların tespiti için test yöntemleri ve hazır kitler bulunur.

Ellerimizi Nezamam Yıkamalıyız ?

  • Her tuvalete gidişten sonra


Nasıl El Yıkamalıyız.?

Sıvı Sabun veya Dezenfektanlı sıvı sabun ile Ilık ve akan su altında iyice ıslatılarak
Sabunun iyice yayılması saglanarak En az 15-20 saniye süresince
Ellerimizin üstü,altı,parmak araları,tırnak altları,avuç içi,dirsek hizaları iyice ovuşturulur.


Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanır.
Kagıt havlu ile veya şahsi havlu ile iyice kurulanır.Kurutma varsa iyice kurutulur.
Musluk kapatılarak ,kagıt havluda kutusuna atılır.


Saglık ve Gıda işinde çalışanlar ayrıca alkollü el dezenfektanı kullanmalıdır.

El Yıkamanın Çeşitleri...

Sosyal el yıkama 
Bu yıkama ile geçici mikroorganizma florası uzaklaştırılır.En az 15 sn dir.

Hijyenik el yıkama  
Antimikrobiyal sabunlar ile kendiliginden kuruyan alkol bazlı antiseptikler kullanılır.
En az 10-15 sn dir.


Cerrahi el yıkama   
Antimikrobiyal sabunlar ve alkol bazlı antiseptiklerle yapılır.
Geçici flora öldürülür,uzaklaştırılır.Bu yakamada dezenfektanlarda kullanılır.
Tırnaklar fırçalanır,Dirseklere kadar el yıkanır.3-5 dak.dır.

El Yıkama Sırasında Atlanılan Bölgeler
En çok Unutulan Bölgeler 
Kırmızı Daha Az Unutulan bölgeler ise Mor 

El Yıkama Bilgi ve İstatistikler

El yıkama alışkanlıkları…... kadınlarda %52 erkeklerde %48

Yaşa göre el yıkama alışkanlıkları 
%22   gençler,  %38    35-54 yaşındakiler
% 38   55  yaşının üzerindekiler.

Çok kalabalık yerlerde,uygun olmıyan zamanlarda,tuvaleti olmıyan yerlerde, 
sabunsuz  tuvaletlerde el yıkanma alışkanlıkları yok  olmaktadır.


El yıkama sabun ile etkili,dezenfektanlı sabunla daha etkili,en son alkol ile uygulama yapıldıgında daha etkili oldugu ispatlanmıştır.

Bir kullanımlık eldivenleri tekrar yıkayıp kullanmayınız.

El yıkama çok önemli oldugu kadar,çevremizinde temiz olması gerekmektedir.
Bu sebebten ayak ile gelecek kontaminasyonunda  önlenmesi gerekmektedir.
Hijyenik Paspas Kullanınız. )


Hapşırma ile 4500-1 milyon,öksürme ile 3500,konuşma ile 500-1000 partikül 
ve buna bağlı olarak mikroplar havaya yayılır.

Elimizdeki Mikroorganizma Sayısı

Ellerimizdeki mikroorganizma sayısı 3,9x 104 ile 4,6x10 degişir.
Deride kalıcı olan mikroorganizmalar inatla kolonizasyon yaparlar.
Üst tabakada bulunurlar.Deride daha alt tabakalarında %10-20 yerleşmiş 
mikroorganizmalar bulunur.Derimizin temizligi bu sebebten dahada önem kazanır.

El Hijyenini çok önemlidir.
Ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak gündemdeki yerini alabilir.Oldukça az önemsedigimiz bu konu dış ülkelerde çocuk yuvalarında egitim vererek başlar ve bir çok 
devlet ve özel sektörlerde her yaşa ve kişiye egitimle devam eder.
Bu konunun ülkemizde saglık sektöründe ve gıda sektöründe nekadar önemli oldugunu 
hepimiz biliyoruz.Fakat yinede hatırlatmak ve vurgulamak istedik.

Ellerimizdeki mikroorganizma sayısı 3,9x 104 ile 4,6x104  degişir.

El Hijyeninin Önemi

Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma  vardır.
Vucudumuzdaki yayılımları  oranı Elde %40,Koltuk altı %15-25,Bel altı %30-39 dur.


Mikroorganizmalar bizlere bulaşır.Hastalık yaparlar. 
Bakteriler,mayalar,küfler,mantarlar uygun ortam bulduklarında çogalarak zaralı hale gelirler.


Ellerimizle her seye dokunarak,kontamine oluruz.Hatta bizde başkalarını kontamine ederiz.
Yani mikropları yayarız ve başkasındanda alırız.


Ellerimizde bulunan mikroplarıda her yerimize farkında olmadan bulaştırırız.
Kaşınmak,göz ve agız,bıyık,burun,kulak ellemek yeterlidir.


Kendi sağlıgımızı ve başkalarının saglıklarınıda tehlikeye sokarız.           
Solunum yolu,soguk algınlıgı,bronşit,grip,kolera,diyare,verem vs.hastalıklar bulaşıcıdır.


El yıkanmasıdaki sıklık saglıgımız için önemlidir.Hastalıkları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur.Elle dokundugumuz eşyalar ve gereçlerde kontamine olur ve kontamine ederler.

Dokundugumuz her yüzeyde,hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır.
Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı  daima ellerimizi yıkamalıyız.

Eldeki mikrobların tespiti için test yöntemleri ve hazır kitler bulunur.

Ellerimizi Nezamam Yıkamalıyız ?

  • Her tuvalete gidişten sonra


Nasıl El Yıkamalıyız.?

Sıvı Sabun veya Dezenfektanlı sıvı sabun ile Ilık ve akan su altında iyice ıslatılarak
Sabunun iyice yayılması saglanarak En az 15-20 saniye süresince
Ellerimizin üstü,altı,parmak araları,tırnak altları,avuç içi,dirsek hizaları iyice ovuşturulur.


Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanır.
Kagıt havlu ile veya şahsi havlu ile iyice kurulanır.Kurutma varsa iyice kurutulur.
Musluk kapatılarak ,kagıt havluda kutusuna atılır.


Saglık ve Gıda işinde çalışanlar ayrıca alkollü el dezenfektanı kullanmalıdır.

El Yıkamanın Çeşitleri...

Sosyal el yıkama 
Bu yıkama ile geçici mikroorganizma florası uzaklaştırılır.En az 15 sn dir.

Hijyenik el yıkama  
Antimikrobiyal sabunlar ile kendiliginden kuruyan alkol bazlı antiseptikler kullanılır.
En az 10-15 sn dir.


Cerrahi el yıkama   
Antimikrobiyal sabunlar ve alkol bazlı antiseptiklerle yapılır.
Geçici flora öldürülür,uzaklaştırılır.Bu yakamada dezenfektanlarda kullanılır.
Tırnaklar fırçalanır,Dirseklere kadar el yıkanır.3-5 dak.dır.

El Yıkama Sırasında Atlanılan Bölgeler
En çok Unutulan Bölgeler 
Kırmızı Daha Az Unutulan bölgeler ise Mor 

El Yıkama Bilgi ve İstatistikler

El yıkama alışkanlıkları…... kadınlarda %52 erkeklerde %48

Yaşa göre el yıkama alışkanlıkları 
%22   gençler,  %38    35-54 yaşındakiler
% 38   55  yaşının üzerindekiler.

Çok kalabalık yerlerde,uygun olmıyan zamanlarda,tuvaleti olmıyan yerlerde, 
sabunsuz  tuvaletlerde el yıkanma alışkanlıkları yok  olmaktadır.


El yıkama sabun ile etkili,dezenfektanlı sabunla daha etkili,en son alkol ile uygulama yapıldıgında daha etkili oldugu ispatlanmıştır.

Bir kullanımlık eldivenleri tekrar yıkayıp kullanmayınız.

El yıkama çok önemli oldugu kadar,çevremizinde temiz olması gerekmektedir.
Bu sebebten ayak ile gelecek kontaminasyonunda  önlenmesi gerekmektedir.
Hijyenik Paspas Kullanınız. )


Hapşırma ile 4500-1 milyon,öksürme ile 3500,konuşma ile 500-1000 partikül 
ve buna bağlı olarak mikroplar havaya yayılır.

Elimizdeki Mikroorganizma Sayısı

Ellerimizdeki mikroorganizma sayısı 3,9x 104 ile 4,6x10 degişir.
Deride kalıcı olan mikroorganizmalar inatla kolonizasyon yaparlar.
Üst tabakada bulunurlar.Deride daha alt tabakalarında %10-20 yerleşmiş 
mikroorganizmalar bulunur.Derimizin temizligi bu sebebten dahada önem kazanır.

El Hijyenini çok önemlidir.

Ülkemizde oldukça önemli bir konu olarak gündemdeki yerini alabilir.Oldukça az önemsedigimiz bu konu dış ülkelerde çocuk yuvalarında egitim vererek başlar ve bir çok

devlet ve özel sektörlerde her yaşa ve kişiye egitimle devam eder.

Bu konunun ülkemizde saglık sektöründe ve gıda sektöründe nekadar önemli oldugunu

hepimiz biliyoruz.Fakat yinede hatırlatmak ve vurgulamak istedik.


Ellerimizdeki mikroorganizma sayısı 3,9x 104 ile 4,6x104  degişir.             

El Hijyeninin Önemi


Ellerimizde oldukça yüksek sayıda mikroorganizma  vardır.

Vucudumuzdaki yayılımları  oranı Elde %40,Koltuk altı %15-25,Bel altı %30-39 dur.


Mikroorganizmalar bizlere bulaşır.Hastalık yaparlar.

Bakteriler,mayalar,küfler,mantarlar uygun ortam bulduklarında çogalarak zaralı hale gelirler.


Ellerimizle her seye dokunarak,kontamine oluruz.Hatta bizde başkalarını kontamine ederiz.

Yani mikropları yayarız ve başkasındanda alırız.


Ellerimizde bulunan mikroplarıda her yerimize farkında olmadan bulaştırırız.

Kaşınmak,göz ve agız,bıyık,burun,kulak ellemek yeterlidir.


Kendi sağlıgımızı ve başkalarının saglıklarınıda tehlikeye sokarız.          

Solunum yolu,soguk algınlıgı,bronşit,grip,kolera,diyare,verem vs.hastalıklar bulaşıcıdır.


El yıkanmasıdaki sıklık saglıgımız için önemlidir.Hastalıkları yaymaktan ve hasta olmaktan bizleri korur.Elle dokundugumuz eşyalar ve gereçlerde kontamine olur ve kontamine ederler.


Dokundugumuz her yüzeyde,hatta havada bile mikroplar bulunmaktadır.

Gözle görülmeyen bu mikroplara karşı  daima ellerimizi yıkamalıyız.
Eldeki mikrobların tespiti için test yöntemleri ve hazır kitler bulunur.                    

Ellerimizi Ne zamam Yıkamalıyız ?

Her tuvalete gidişten sonra

Ellerinizi çok kirli görürseniz hemen

Yemek yemeden ve yemek hazırlamadan önce

Kirli gıdalara,et,tavuk,balık,sebze,meyve dokunduktan sonra

İşten evinize dönmeden önce,evinize vardıktan sonra

Hapşırdıktan,öksürdükten,burun,kulak karıştırdıktan sonra

Vucudunuzun herhangi bir kirli bölgesine dokunduktan sonra

Vucudunuzdaki kesik veya yaralara dokunduktan sonra

Gözünüze ve yüzünüze dokunmadan,makyaj yapmadan önce

Her hangi tıbbi ilaç ve aplikasyon tatbikinden önce

Hayvanları sevdikten ve dokunduktan (kafes,malzeme dahil) sonra

Hasta kişilere dokunduktan ve el tokalaştıktan sonra

Para saydıktan ve çöplere dokunduktan sonra


                              

                              

                              

               

Nasıl El Yıkamalıyız.?


Sıvı Sabun veya Dezenfektanlı sıvı sabun ile Ilık ve akan su altında iyice ıslatılarak

Sabunun iyice yayılması saglanarak En az 15-20 saniye süresince

Ellerimizin üstü,altı,parmak araları,tırnak altları,avuç içi,dirsek hizaları iyice ovuşturulur.


Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanır.

Kagıt havlu ile veya şahsi havlu ile iyice kurulanır.Kurutma varsa iyice kurutulur.

Musluk kapatılarak ,kagıt havluda kutusuna atılır.


Saglık ve Gıda işinde çalışanlar ayrıca alkollü el dezenfektanı kullanmalıdır.


                              

                              

               

El Yıkamanın Çeşitleri...


Sosyal el yıkama

Bu yıkama ile geçici mikroorganizma florası uzaklaştırılır.En az 15 sn dir.


Hijyenik el yıkama 

Antimikrobiyal sabunlar ile kendiliginden kuruyan alkol bazlı antiseptikler kullanılır.

En az 10-15 sn dir.


Cerrahi el yıkama  

Antimikrobiyal sabunlar ve alkol bazlı antiseptiklerle yapılır.

Geçici flora öldürülür,uzaklaştırılır.Bu yakamada dezenfektanlarda kullanılır.

Tırnaklar fırçalanır,Dirseklere kadar el yıkanır.3-5 dak.dır.



               

El Yıkama Sırasında Atlanılan Bölgeler

En çok Unutulan Bölgeler Kırmızı Daha Az Unutulan bölgeler ise Mor


               

               

El Yıkama Bilgi ve İstatistikler


El yıkama alışkanlıkları…... kadınlarda %52 erkeklerde %48


Yaşa göre el yıkama alışkanlıkları

%22   gençler,  %38    35-54 yaşındakiler

% 38   55  yaşının üzerindekiler.


Çok kalabalık yerlerde,uygun olmıyan zamanlarda,tuvaleti olmıyan yerlerde,

sabunsuz  tuvaletlerde el yıkanma alışkanlıkları yok  olmaktadır.


El yıkama sabun ile etkili,dezenfektanlı sabunla daha etkili,en son alkol ile uygulama yapıldıgında daha etkili oldugu ispatlanmıştır.


Bir kullanımlık eldivenleri tekrar yıkayıp kullanmayınız.


El yıkama çok önemli oldugu kadar,çevremizinde temiz olması gerekmektedir.

Bu sebebten ayak ile gelecek kontaminasyonunda  önlenmesi gerekmektedir.

( Hijyenik Paspas Kullanınız. )


Hapşırma ile 4500-1 milyon,öksürme ile 3500,konuşma ile 500-1000 partikül

ve buna bağlı olarak mikroplar havaya yayılır.



               

Elimizdeki Mikroorganizma Sayısı


Ellerimizdeki mikroorganizma sayısı 3,9x 104 ile 4,6x104  degişir.

Deride kalıcı olan mikroorganizmalar inatla kolonizasyon yaparlar.

Üst tabakada bulunurlar.Deride daha alt tabakalarında %10-20 yerleşmiş

mikroorganizmalar bulunur.Derimizin temizligi bu sebebten dahada önem kazanır

kaynak http://www.elhijyeni.com/